Trasa sv. Cyrila a Metoda spája obce i ľudí

  1. Domov
  2. Cykloturistická trasa Nitra - Močenok - Trnava
  3. Trasa sv. Cyrila a Metoda spája obce i ľudí
Trasa sv. Cyrila a Metoda spája obce i ľudí

Trasa sv. Cyrila a Metoda spája obce i ľudí

Záujem o cykloturistiku  a pešiu turistiku narastá. Svedčia o tom aj podujatia na trase Európskej kultúrnej cesty sv. Cyrila a Metoda medzi Šaľou, Močenkom a Nitrou.

Cykloturistika a pešia turistika v rámci Európskej kultúrnej cesty sv. Cyrila a Metoda zažíva výrazný nárast záujmu, o čom svedčia aj nedávne podujatia v regióne medzi Šaľou, Močenkom a Nitrou. Trasy vedúce touto kultúrno-historickou cestou prilákali množstvo nadšencov, ktorí sa zapojili do rôznych pútnických a turistických akcií spojených s miestnymi oslavami a náboženskými sviatkami.

Jednou z najvýznamnejších akcií bol 25. ročník Orolskej cyklistickej Cyrilo-metodskej púte, ktorý sa konal 5. júla 2024. Do púte sa zapojili aj cyklisti z Močenku, ktorí vyrazili ráno o 7:30 od Kostola sv. Klimenta. Po ceste sa zastavili v Nitre – Čermáni, kde im pripravili občerstvenie Svetlana a Vojtech Suchí. Pútnici sa potom na Svätoplukovom námestí stretli s členmi Slovenského orla, medzi ktorými bol aj predseda Jozef Gálik. Ten daroval cyklistom z Močenku cyklistické dresy.

Hneď na druhý deň, 6. júla, sa uskutočnila Cyklovačka po Gorazdových stopách, ktorá bola súčasťou Pribinových a Cyrilo-metodských slávností v Nitre. Cyklisti zo Šale a okolia, ktorí odštartovali pred Kostolom sv. Margity Antiochijskej v Šali, sa stretli s ďalšími nadšencami v Močenku a spoločne dorazili na Nitriansky hrad, kde si prevzali certifikáty.

Aj peší turisti mali svoje podujatie. Dňa 24. júla v rámci festivalu Gorazdov Močenok absolvovalo 52 pútnikov, vrátane starostu obce Močenok Romana Urbánika a dekana dekanátu Močenok Petra Michalova, 19-kilometrovú trasu z Močenku na Nitriansky hrad.

O občerstvenie pre pútnikov sa postaral Anton Kochan a ďalší veriaci z Cabaja-Čápora, ktorí pohostili pútnikov pri Bielom kríži, Anton Ďurech so svojou rodinou a priateľmi zase na Fabianovej doline. V pastoračnom centre pri Kostole sv. Gorazda v Nitre – Klokočine sa zase o pútnikov postarala zástupkyňa riaditeľa Cirkevného centra voľného času Svetlana Suchá s manželom Vojtom a zamestnancami CCVČ. Na Nitrianskom hrade, po sv. omši zase agapé zabezpečili rehoľné sestry z biskupského úradu.

V nedeľu 28. júla prišli zase cyklisti od Kostola sv. Gorazda v Nitre Klokočine do Gorazdova na pontifikálnu sv. omšu, ktorú celebroval  Mons. František Rábek, ordinár OS a OZ SR a kazateľom bol Mons. Peter Beňo, nitriansky pomocný biskup.

Organizačný tím „Tri chotáre“ zorganizoval 7. septembra pri kríži na Fabianovej doline deviaty ročník Hubertovej svätej omše. Svätú omšu pri poľnom oltári celebroval nitriansky biskup Mons. Viliam Judák spolu s dekanom dekanátu Močenok Petrom Michalovom, farárom farnosti Jarok Petrom Klechom a farárom farnosti Nitra – Klokočina Jozefom Tomicom. Zaujímavosťou bolo, že na svätú omšu prišli všetci na bicykloch po trase, ktorá je súčasťou Európskej kultúrnej cesty sv. Cyrila a Metoda. Trasu si vyskúšali aj ďalší cyklopútnici a peší pútnici zo širokého okolia. Cyklisti z Močenku štartovali o 13.30 pri kostole sv. Klimenta v Močenku.

Sv. omše sa zúčastnil aj starosta obce Cabaj-Čápor Pavol Lehoťák.

Túto udalosť pripravila skupina obetavých ľudí okolo pána Antona Ďurecha z Párovských Hájov, Antona Kochana z Cabaj-Čápora a Jozefa Hrnka z Jarku.“

Cykloturistika a pešia turistika sa tak stávajú významným prvkom nielen športového, ale aj kultúrneho a duchovného života regiónu. Pútnické trasy umožňujú spájať nielen miesta, ale aj ľudí, ktorí sa zúčastňujú týchto podujatí so záujmom o aktívny oddych, kultúrne dedičstvo a duchovné prežívanie.

Foto: Peter Sýkora, Radoslav Packa, Juraj Lenický

Galéria

Komentáre